Tisztelt Érdeklődő!

Nagyon örülök, hogy Ön is megismerheti ezt a csodálatos táplálékot, amit közel egy évszázada készítenek őseink. Már Jókai Mór is megemlíti az Aranyember című regényében "fenséges, mézédes csíramálé".

Régen karácsony és húsvét táján a nagy böjtök idején fogyasztották, most viszont a téli-tavaszi hónapokban, októbertől-április végéig nagyon kelendő. Hazánkban csak Csongrádon és annak környékén ismerik és készítik, bár ez a kör évről évre bővül.

A Földművelésügyi Minisztérium elemeztetése szerint 20-22% cukrot (de ez a cukor nem az a cukor amire Ön gondol, hanem a búzában található keményítő a süléskor alakul át maltózzá és dextrózzá), vasat, kálciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, mangánt, B1 - B6, folsavat és a nagyon ritkán előforduló B12 vitamint is tartalmaz. Nyomokban előfordul A-, E-, és K vitamin is. Tehát a csíráknak értékes szerepük van a táplálkozásunkban, könnyen emészthetőek, ezáltal salaktalanítják a szervezetet. Ha pedig a szervezetünknek nem kell nap mint nap megküzdeni a méreganyagokkal (a csíramáléban semmilyen adalékanyag, állományjavító, színező, aroma, tartósítószer nincs), akkor az immunitásunk erősödni fog és egészségesebben fogunk élni.

Érdekességképpen megemlíteném, hogy magyar orvosok fejlesztették ki a daganatos megbetegedések lehetséges gyógyszerét, az Avemart.  Ezt a készítményt búzacsíra-kivonatból állítják elő, s az állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy a szer megakadályozza az áttétek képződését a rákos sejtekben.

Én nagyon remélem, hogy el fog jönni az idő, amikor Ön bármikor, bárhol meg tudja vásárolni a búzacsíramálét, és szeretettel fog gondolni Csongrádra, amely évtizedeken keresztül megőrizte a receptet.

Köszönöm, hogy végigolvasta az ismertetőt, s bízom abban, ,hogy nemsokára a vasárnapi ebéd utáni desszert nem egy krémes, zselatinnal dúsított szelet sütemény, hanem egy kocka csíramálé fog lenni. Köszönöm figyelmét!

 

                                                        Tisztelettel:

 

                                                                                        Bordáné Csobán Katalin

                                                                                   Csíramálé készítő és forgalmazó

                                                                                              Tel.: 20/537-6701